Йовчев: Ако сега подадем оставка кризата ще се задълбочи

Новият вицепремиер призова към диалог между хората на улицата и институциите

168 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Ако в момента се подаде оставка икономическата криза ще се задълбочи. Безработицата е висока, а потреблението ниско. Рискуваме енергетиката да изпадне в колапс. На прага сме на договаряне на еврофинансирането. Това каза в ефира на bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветелин Йовчев.

Новият заместник на министър-председателя призова към диалог между хората на улицата и институциите, тъй като рушенето му не е в интерес и за двете страни. По думите му е недопустимо да се упражнява насилие върху депутатите. Според Йовчев сред протестиращите има хора, които се чувстват непосредствени, други протестират заради икономически проблеми, но сред протестиращите "има хора, които са по-различно мотивирани, въоръжени и търсещи насилие".

Относно поведението на Волен Сидеров, вицепремиерът подчерта, че не подкрепя "каквито и да е действия, които провокират насилие и нарушения на обществения ред". По думите му ако "Атака" не отидат на работа и спре да работи парламента, правителството ще си тръгне, а "страната има много сериозни проблеми". Йовчев подчерта, че в личен план неговата оставка не е никакъв проблем.

На въпроса за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, вицепремиерът  констатира, че предложението е политическо. Решението кой ще бъде шеф на ДАНС няма да бъде негово, а целта е той да не бъде подвластен на политическо влияние.

Йовчев подчерта, че държавата има изключително сериозни социални проблеми. Той допълни, че правителството е на прага на договаряне на следващия програмен период за еврофинансирането. Според него е безотговорно да се прекъсне една реформа и да се рискува борбата с тежка организирана престъпност.

"Непростима грешка ще бъде, ако в момента под емоцията хвърлим държавата в криза", заяви Йовчев.

Подкрепи Economic.bg