Кабинетът отпуска 750 млн. лв. за спрени европрограми

Парите ще отидат за започнати проекти по "Околна среда" и "Регионално развитие"

Кабинетът отпуска 750 млн. лв. за спрени европрограми

Служебното правителство ще отпусне днес 750 млн. лева за започването на разплащания по спрените европейски програми „Околна сред" и „Регионално развитие". Първата програма е изцяло спряна, а по втората не могат да се извършват плащания по ключови оси.

Очаква се по този начин да бъде предотвратена загубата на пари за страната ни, както и провала на важни проекти, започнати по двете оперативни програми.

Също така предстои правителството да одобри проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Целта й е да се предотврати социалното изключване на най-бедните, съобщава Дарик.

Средствата ще бъдат насочени в две направления - осигуряване на индивидуални пакети от хранителни продукти за нуждаещите се за период от седем години, както и подкрепа за обществените трапезарии, което ще гарантира целогодишното им функциониране.

Очаква се министрите да разгледат предложението на министъра на културата за обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение. Новият статут ще подпомогне опазването на културното наследство на манастира, както и развитието на територията, на която е разположен.

Коментари: 0