Кабинетът предлага нов начин за изчисляване на минималната заплата

Идеята е минималната заплата да бъде обвързана със средната за страната

3704 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Правителството предлага нова формула, по която да се определя минималната работна заплата. Предложението е нейният размер да бъде между 35% и 55% от размера на средната работна заплата за страната.

Идеята е заложена в проектопостановление на Министерския съвет и ще бъде разгледана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник.

Текстът предвижда точният размер на минималната заплата да се определя всяка година до 30 ноември. Промяна в нейния размер може да бъде правена след съвместно предложение на министъра на труда и социалната политика и на министъра на финансите и то в случай, че инфлацията в страната надвиши 10%.

От КНСБ приветстваха идеята, като направиха някои препоръки.

Според синдиката е добре долната граница да бъде 40%, а не 35%, както предлага правителството. От 20-те страни в Европейския съюз, които имат законово установена минимална работна заплата, в 11 тя е на равнище над 40% спрямо средната, аргументират се от КНСБ.

Те настояват да се предвиди и вариант, при който работодателските организации и синдикалните централи също да могат да инициират актуализиране на минималната заплата.

Сегашната минимална заплата от 310 лв. отговаря на предложения механизъм за определяне на минималните възнаграждения. Тя представлява 41.1% от средната заплата, която е 754 лв. за трето тримесечие на 2012 г, коментираха от КНСБ.

Подкрепи Economic.bg