Какво можете да си купите с $1 по света?

Един долар може да ви предостави различни преживявания в различните държави по света

Какво можете да си купите с $1 по света?
3887 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

От еспресо до лъжичка сладолед и 30-45 минути масаж на краката, вие ще откриете, че един долар може да ви предостави различни истории и преживявания по целия свят. Изданието goexplore.net представя инфографика за стойността на долара в различни държави на света.

За $1 в Египет можете да си поръчате ястието Koshary Plate, което се приготвя със спагети, ориз, леща и пържен лук. За същите пари в Индия можете хапнете неограничено количество ориз с различни сосове и подправки. В Австрия можете да се насладите на традиционното хлебче cornspitz. 

В САЩ (Лос Анджелис) за $1 можете да паркирате колата си за 1 час на паркинг. Виетнам предлага за същата сума традиционната шапка NON LA, DVD, или 3 чифта сандали, или 5 пакета нудълс. В Непал за един долар можете да хапнете десет парчета кнедли и 250 мл. Кола-Кола.

В страната на пастите и виното - Италия, за $1 можете да си купите бутилка евтино вино, или 1 кг спагети, или 6 бутилки минерална вода, а защо не и таблетка ибупрофен. Португалия предлага за същата сума кафе Еспресо. Във Филипините за $1 можете да се насладите на 30-45 минути масаж на краката.

В Дубай можете да похапнете от традиционния дюнер само за $1. За същата сума в Колумбия (Богота) можете да изпиете кафе с две бисквити. В Англия за един долар можете да заредите половин литър дизел, или да си закупите две цигари, или 3/4 мляко, или два дни да си купувате вестник.

Южна Корея предлага за $1 карта за метрото за един ден или маска. В Унгария (Будапеща) за тази сума можете да си закупите 4 малки ябълки, или да паркирате колата си за 30 минути на паркинг. Можете и да си закупите вестник или обикновен бургер от McDonalds. В Хърватия за един долар можете да си закупите лъжичка сладолед.

Дания предлага за един долар литър мляко, или да изпратите картичка на адрес. Също така можете да си закупите краставица или шоколадово блокче. В Коста Рика за тази сума можете да похапнете диня, папая, ананас, или да изпиете чаша хубаво кафе. Исландия също предлага чаша кафе за един долар, но ако се намирате в южната част, можете да си закупите само половин чаша кафе.

В една от най-скъпите европейски държави - Франция, за $1 не можете да си закупите дори едно кафе. Сумата ще ви стигне само за 40% Еспресо от Старбъкс. Исландия предлага за тази сума дъвки или 2 ябълки от супермаркета, няколко бонбона - почти нищо. В Австралия за тази сума можете да си закупите лотариен билет, с който да спечелите още долари.

 Екипът на Economic.bg включи и България в списъка. За $1 в България можете да си купите кенче бира или кафе, или баничка с боза, а може и да се придвижите с маршрутка от точка до точка. 

Коментари: 0