Тихомир Безлов: Казусът КТБ остава за следващ кабинет

Причината е, че служебното правителство на Близнашки не може да тегли външен заем, казва анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията

Тихомир Безлов: Казусът КТБ остава за следващ кабинет
196 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Казусът с Корпоративна търговска банка (КТБ) не може да се разреши до сформирането на новото правителство, тъй като служебният кабинет „Близнашки“ не може да тегли необходимия външен заем. Това коментира анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тихомир Безлов.

Според него Българската народна банка (БНБ) е била гарант, докато „КТБ е действала рисково на финансовия пазар“. Безлов коментира, че в България има една ситуация преди кризата, в която „се раздават кредити по безумен начин, особено в недвижимите имоти и потребителските кредити“.

Анализаторът допълни, че се наблюдава „някакъв свръхръст в рамките на 3-4 години“ и БНБ не е посмяла да натисне спирачката по политически причини. „В момента, в който започна кризата, единственият начин българските банки да намерят начин да се справят с проблема с лошите кредити е да направят депозитите по-привлекателни. КТБ увеличава депозитите си с три и половина пъти. И представете си през цялото това време БНБ гледат в някаква обратна посока“, коментира Безлов.

Той допълни, че при ситуацията с КТБ имаме една банка, която при това е гарантирана от БНБ и държавата. „Тази банка държи 7% - 8% лихва, когато всички са ги свалили. Държавата и БНБ гарантират, че независимо колко рисково се държи тази банка, хората ще си вземат парите. И банката, разбира се, се държи точно рисково, защото тя знае, че хората си дават парите, защото държавата стои зад нея“, подчерта анализаторът.

Тихомир Безлов каза още, че случаят с КТБ създава риск за цялостната финансова система в държавата. Според него кризата в банката е съвпаднала и с политическата криза в страната: „А ако не се намери политическо решение в новия парламент, то прогнозите няма да са никак добри“. 

Коментари: 0