Камен Колев: Ръст на минималната заплата ще увеличи безработицата

Междуфирмената задлъжнялост е достигнала около 40 млрд. лв., каза заместник-председателят на БСК

260 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Повишаване на минималната работна заплата до нива от 330-340 лв. ще увеличи безработицата, а може и да доведе до фалит на редица фирми. Това коментира пред bTV Камен Колев, заместник-председател на Българска стопанска камара (БСК). "В годините на криза малкият и среден бизнес загуби 20% от кадрите си, а в строителството свиването беше 40%", припомни представителят на работодателската организация часове преди първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след встъпването в длъжност на служебното правителство.

"Нека минималната заплата да не е еднаква. В сектори, където има възможност тя е много по-висока. Така е в металургията, но там има възможност", призова Камен Колев.

Според него междуфирмената задлъжнялост е достигнала около 40 млрд. лв., като в същото време забавените плащания от държавата по обществени поръчки или забавеното възстановяване на ДДС допълнително засилват междуфирмената задлъжнялост.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев от своя страна призова за нова методика за енергийно подпомагане на най-бедните. Той коментира и сметките за ток, заради които стотици хиляди излязоха по улиците. "Правихме много проверки на сметките. част от тях се оказаха верни, но имаше много фактури, които са завишени с над 400%", обясни синдикалният лидер.

"Предполагам, че имат желание да свършат нещо, но не знам дали ще имат възможност", каза по адрес на служебното правителство Константин Тренчев.

Подкрепи Economic.bg