Каролев: Най-много пари изтичат от приватизация и обществени поръчки

Всеки държавен или общински служител трябва да подписва декларация, в която да дава информация дали има сметки, фирми или дялове в чужбина, смята икономистът

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Корупцията в политиката не е само в България. Най-много пари изтичат от приватизация и обществени поръчки". Това заяви икономистът Владимир Каролев в предаването "Здравей България" по Нова ТВ. По думите му второто перо, по което изтичат средства е даване на подкупи за назначаване на работа в държавната и общинска администрация. Третото перо според Каролев е съдебната система.

"Когато някой закъса със съда обикновено се дават пари на политиците, за да им решат проблема. Това става в държави, където няма истински независима съдебна система, защото има квоти", добави експертът. Той обясни, че за да се хванат парите те се дават кеш или в офшорни анонимни сметки в чужбина.

Според икономистът решение на проблема може да бъде подписване на декларация от всеки държавен или общински служител, в която той дава информация дали има сметки, фирми или дялове в чужбина. Благодарение на тази декларация службите ще могат да проверяват какви пари са декларирани и от къде са придобити.

"Така съответния прокурор ще може да провери, без допълнителни мерки, какво има в банковата сметка", добави още Каролев. В момента, за да се разкрие съответната сметка, е необходимо съдебно решение.

Относно пълната окупация на Софийския университет, икономистът каза, че не мисли, че трябва да се окупират сгради, в които студентите искат да учат, а служителите да работят.

Подкрепи Economic.bg