Китай строи най-голямата термална централа в света

Огромното съоръжение ще използва температурните разлики на водата между горните и долните слоеве

496 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американската корпорация Lockheed Martin ще изгради в Китай термална електроцентрала с мощност 10 мегавата. Централата ще бъде построена на бреговете на тропическия остров Хайнан в южната част на страната и ще използва топлинната енергия на океана, за да произвежда "чиста енергия", предаде ИТАР-ТААС.

Огромното съоръжение ще използва температурните разлики на водата между горните и долните слоеве. Топлите течения ще бъдат подавани чрез помпи в топлообменник, през който преминава течност с ниска температура на кипене, която превръщайки се в пара, ще задвижва турбини за генериране на електроенергия.

"Това ще бъде най-голямото в света енергийно съоръжение, действащо на този принцип", заяви вицепрезидентът на компанията Дан Хелър.

Последният етап от работния процес е охлаждането на парообразният амоняк в студените води на океана до течно състояние, като работният процес се повтаря отново.

Lockheed Martin е известна със своите космически и военни разработки, но се занимава и с технологии по преобразуването на топлинната енергия на океана.

Подкрепи Economic.bg