Китайците с най-много разходи за туризъм в чужбина

На 2-ро и 3-то място се нареждат съответно Германия и САЩ

3632 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Втората най-развита икономика в света след САЩ - Китай, се нарежда на първо място по изразходвани средства при пътувания зад граница. Това става ясно от информация на Световната организация  по туризма (СОТ) към ООН. През 2012 г. китайците  са похарчили 102 млрд. долара за туризъм в чужбина.

„Впечатляващото увеличение на разходите за туризъм от страна на Китай и Русия е израз на навлизането в световния туристически пазар на представители на новопоявилата се и растяща средна класа в тези страни, която тенденция ще се запази и за в бъдеще”, констатира генералният директор на СОТ – Талеб Рифаи, цитиран от БГНЕС.

Германия и САЩ се нареждат на 2-ро и 3-то място след Китай, като средната сума, която са дали за удоволствия извън пределите на страната си, варира около 84 млрд. долара.

Русия и Индия са другите две страни, чиито граждани са увеличили пътуванията си. От 7-мо място в класацията, Русия се е изкачила на 5-то място. Бразилия също се е придвижила  – от 29-то място през 2005 г. до 12-то през 2012г., отчитайки туристически разходи в рамките на 22 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg