Сърби инвестират 20 млн. евро в Кубрат

Производството на био храни ще е по Kosher стандарт

196 ~ 1 мин. четене

Община Кубрат заедно със сръбски инвеститор ще реализира проект за изграждане на оранжерии за здравословна органична храна. Това съобщи кметът Ремзи Халилов, съобщи kmeta.bg.

Това ще стане чрез създаване на смесено търговско дружество, в което малката община ще участва със земя. Партньорите от Сърбия ще вложат около 20 млн. евро за изграждането на 200 декара оранжерии и 200 декара трайни насаждения.

Оранжериите ще са с най-модерните технологии за семена и селскостопанска продукция, като ще бъде осъществяван контрол от Министерство на земеделието на Израел. Производството ще е по Kosher стандарт и ще се реализира и контролира от израелски специалисти в срок от минимум 5 години. Проектът е одобрен и от Общинския съвет.

Произвежданите плодове и зеленчуци ще бъдат изцяло органични. Във внесения проект се цитират данни на Световната банка, според които се предвижда дефицит на произвежданата храна с около 50%. Нараства търсенето на храни на световните пазари, особено биоорганичните храни и това води до увеличаване на цените им, обясни кметът на Кубрат.

Подкрепи Economic.bg