Китайска компания строи автобуси у нас

Чуждестранната делегация отчете отличната логистика на пристанище Бургас

368 ~ 2 мин. четене

Китайската компания Yutong bus планира да изнесе част от производството си в България, предаде kmeta.bg.

Бургас беше първото място, което делагация на производителя посети. Проучвателната мисия е водена от Роджър Жоу, директор по продажбите за Европа и Северна Америка. Гостите бяха посрещнати от зам.-кмета на града Красимир Стойчев, координатора по проекта “Интегриран градски транспорт” Руска Бояджиева, управителя на “Бургасбус” Петко Драгнев и Аристид Каравидов, който отговаря за новата градска индустриална зона.

Гостите отчетоха отличната логистика на пристанище Бургас. Те отправиха комплименти за изпълнявания тук пилотен за страната проект за интегриран градски транспорт, информира Община Бургас.

Yutong bus произвежда 50 хил. автобуса годишно и пласира 12 хил. от тях на външни пазари. През последните години компанията редовно бележи ръст от 10 и повече процента. Тя е основана през 1963 г.

През последните няколко месеца информациите за чуждестранни компании, които искат да произвеждат различни превозни средства у нас, се засилиха.

В средата на месец декември миналата година стана ясно, че китайският производител на автомобили Build Your Dreams (BYD) е постигнал договореност с българската компания „Булминерал” за изграждането на завод за производството електрически автомобили и автобуси. Той ще се намира в българския град Брезник, уточняваше АФП, позовавайки се на информация на китайската агенция „Синхуа“.

Няколко седмици по-рано беше обявено, че ръководството на Лвовските автобусни заводи (LAZ, Украйна) е взело решение да пристъпи към изграждане на завод за автобуси и тролейбуси в Габрово. Информацията беше съобщена по време на официално представяне в града на производството на украинските заводи.

Завод за производство на автобуси ще заработи в Дупница до края на годината. Това съобщи през януари председателят на ОС Ивайло Константинов, който е един от инвеститорите в проекта. Първите прототипи ще са готови през юни. В завода ще бъдат произвеждани 3 модела автобуси. 

Подкрепи Economic.bg