"Когато имаме нормални протести, няма да има заграждения"

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи

Цитат на деня:

160 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Ненормалната ситуация е създадена от това, че определено има опити да бъде провокирано насилие и да бъде грубо нарушен общественият ред. Когато тези опити престанат и имаме нормални протести, няма да има нито полиция, нито заграждения"

Така министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев отговори на въпрос на депутати от ГЕРБ кога ще бъдат премахнати загражденията и колите на жандармерията около сградата на парламента в София. "От която и гледна точка да анализираме ситуацията, едва ли можем да вменим вина на правителството и МВР. Не МВР създава обстановката, която да изисква засилена охрана", смята министърът.

По време на парламентарния контрол днес Йовчев обясни, че от 14 юни насам срещу кабинета се провеждат "незаконни протести, при които грубо се нарушава общественият ред", "има опити за насилие спрямо народни представители, в някои случаи се разрушава общинска собственост, в други се правят явни опити за незаконно проникване в сградата на Народното събрание." Затова загражденията щели да бъдат премахнати в момента, в който отпадне необходимостта от тях.

"Мисля, че ситуацията от гледна точка на сигурността е много по-добре, включително и от гледна точка на бизнес средата и на възможните инвестиции, когато имаме една полиция, която осигурява обществения ред, отколкото когато имаме вандалстващи и вилнеещи хора около Народното събрание, не дай си Боже и вътре в сградата", каза още Йовчев, цитиран от "Дневник".

Подкрепи Economic.bg