Кои са най-влиятелните жени в света

Ангела Меркел оглавява класацията, Дилма Русеф - четвърта

Снимка: The Telegraph

Автор: Стилиян Гребеничарски

Германският канцлер Ангела Меркел оглави за четвърта поредна година класацията на Forbes за най-влиятелните жени в света, пише The Telegraph. Президентът на Бразилия от български произход Дилма Русеф отстъпва до четвъртата позиция, след като в миналогодишното издание бе втора.

За първи път ръководител във Федералния резерв попада в листата. Новият президент на най-могъщата централна банка в света - Джанет Йелън е подгласничка на Ангела Меркел. Мелинда Гейтс - съпруга на Бил Гейтс и съосновател на тяхната фондация е на третата позиция. Друга дама от финансовите среди е пета - Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд.

Първата дама на САЩ Мишел Обама отстъпва от четвърто на осмо място, изпреварена от държавния секретар на САЩ -Хилари Клинтън.

Десетката се допълва от три представителки на нежния пол - топ мениджъри. Мери Бара, новият главен изпълнителен директор на General Motors е седма, Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на Facebook - девета и Вирджиния Ромети, главен изпълнителен директор на IBM - десета.    

Тазгодишната класация е десета - юбилейна, организирана от списанието.

В топ 100 попадат дами от 28 националности, сред които Бангладеш, Мианмар, Либерия, Малави. България няма своя представителка.

Най-млада в листата е 67-мата музикална артистка Стефани Джерманота (28 години), известна с псевдонима Lady Gaga. На 91 позиция е 31-годишната Шейха Маяса ал Тани от Катар, наричана още „Кралицата на изкуството”. Като четиринадесето дете в кралското семейство и сестра на настоящия емир, тя управлява музеите в арабската държава, известни със своята впечатляваща колекция от произведения на изкуството.

Най-възрастна е британската кралица Елизабет Втора - на 88-годишна възраст тя е тридесет и петата най-влиятелна на жена на планетата.

Коментари: 0