Константинов: Здравната каса е държава в държавата

Случващото се е "бомба със закъснител", която е заложена преди време, за да избухне точно сега, смята бившият здравен министър

184 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е неконтролируема институция, една държава в държавата". Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. Коментарът му бе по повод разразилия се скандал между касата и Българския лекарски съюз (БЛС), който доведе до искане на оставката на председателя на НЗОК и готвен протест срещу новите правила, с които се орязват парите за определени медицински дейности.

"Надзорният съвет на НЗОК се състои от 10-11 човека, които разпределят 2.5 млрд. лв., събрани от нашите осигурителни вноски. Здравната каса е една неконтролируема институция, която упражнява монопол.", каза още той.

Константинов определи случващото се в родното здравеопазване като "бомба със закъснител", която била заложена преди време, за да избухне точно сега.
 
"Много е смешно, че Десислава Атанасова подкрепя протестите на БЛС, защото именно нейното министерство определя политиката. Но сега изведнъж всички започнаха да се опитват да излязат сухи от водата", каза още екс-министърът.

По неговите думи до миналата година се е работило по правила, които неговият екип е бил изготвил. "Сега просто нямаше как да не се стигне до тези проблеми. Няма как бюджетът на болниците да не бъде лимитиран.", каза Константинов.

"Подадената оставка от страна на Бойко Борисов не е естествен развой на събитията. Просто нещата не се случиха както трябва.", смята бившият министър.

Подкрепи Economic.bg