Край на договорите по телефона за кабелна и GSM

Кабелните оператори се противопоставиха на промените в ЗЗП

228 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Забрана за сключване на договори по телефона без писмено съгласие на потребителя, за ползване на кабелна телевизия или мобилни услуги се очаква да приемат днес депутатите. В дневния ред на парламента е записано, че Народното събрание ще обсъди на второ четене Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите.

С промените се цели прекратяване на нелоялни практики от кабелните и мобилни оператори. Освен забрана за сключване на договори по телефона се предвижда депутатите да въведат текст, с който се уеднаквява звука на рекламите с този на останалата телевизионна програма.

От Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) вече се противопоставиха на готвените промени. От бранша твърдят, че промените в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), които вече бяха приети на първо четене от Народното събрание на 1 март 2013 г., заплашват да ликвидират, както кабелната индустрия, така и създаването на нови телевизионни програми. Според БАККО предложените промени ограничават правото на потребителите да ползват нови програмни продукти, тъй като блокират търговията с ново телевизионно съдържание.

Подкрепи Economic.bg