Кражба на данни от 10 милиона карти

6168 ~ 1 мин. четене

Представителите на „Виза” и „Мастъркард” заявиха, че разследват изтичане на лични данни на притежатели на кредитни и дебитни карти на двете компании. Възможната причина за изтичането на информация е в трета страна, заявяват в изявлението си компаниите. Съобщава се, че проблемът може да засегне около 10 млн. души, предава Ройтерс. 

 

По-рано двете най-големи платежни системи „Виза” и „Мастъркард”, както и четвъртата по размери система „Дискавър”, съобщиха за мащабна кражба на лични данни на държателите на кредитни и дебитни банкови карти, предаде ИТАР-ТАСС. 

 

В заявлението на трите американски компании се съобщава, че безопасността на тяхната собствена система не е била нарушена, а потребителските данни са били откраднати чрез странична посредническа компания, занимаваща се с обработка на данни. 

 

Неизвестно е какъв брой потребители са засегнати. „Виза” и „Мастъркард” заявиха, че са предупредили банките за кражбата. 

 

„Дискавър” от своя страна започнаха провеждане мониторинг на банковите сметки за съмнителни операции и, ако това стане необходимо, е готова да преиздаде картите. 

Подкрепи Economic.bg