Кристалина Георгиева с шанс за външен комисар на ЕС

Италианският външен министър Федерика Могерини може да бъде блокирана, заради добрите отношения с Москва

Битка за ЕК

Кристалина Георгиева с шанс за външен комисар на ЕС
200 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Кристалина Георгиева е най-консенсусната фигура за стола на върховен представител на Европейския съюз (ЕС) по външна политика, разкри авторитетният вестник The Financial Times (FT).

Според изданието, в момента върви нова битка за топ-позициите в Еврокомисията (ЕК) и е за мястото на баронеса Катрин Аштън. „Няколко източноевропейски държави се опитаха да блокират връчването на поста на новия върховен представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността на Италия, като обвиниха Рим, че заема достатъчно твърда позиция по отношение на Русия”, пише FT.

Кампанията срещу номинирането на италианския външен министър Федерика Могерини се води от Латвия, Естония, Литва и Полша. Тези държави са най-активните защитници на строгите санкции срещу Кремъл, поясняват европейски дипломати пред финансовия вестник.

Техните усилия са получили “мълчалива подкрепа” от други страни, които са по-твърди за налагането на строги санкции. Спорът идва, след като миналата седмица Могерини покани руския президент Владимир Путин на октомврийската среща на европейските и азиатски лидери в Милано.

Битката за това кой да замести Катрин Аштън на поста дипломат No.1 на ЕС излезе на преден план преди срещата на върха в сряда. Причината е в засилващите се опасения, че други топ позиции в ЕС, като тази на председател на Европейския съвет – няма да бъдат съгласувани заради липсата на консенсус.

Ако номинацията на Могерини бъде блокирана, двамата кандидати с твърда позиция по отношение на Русия – полският външен министър Радослав Шикорски и шведският външен министър Карл Билд, вероятно също ще бъдат изключени, казват дипломати пред FT.

Това ще остави българския политик Кристалина Георгиева – досегашен еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи и ветеран от Световната банка – като възможна консенсусна фигура, допълва The Financial Times.

Постът на Георгиева като еврокомисар за реагиране при кризи в момента е по-скоро подчинен на този на върховен представител на ЕС по външна политика, като това би означавало изкачването й като кандидат на България в йерархията на ЕК. По-рано в някои медии на ЕС се твърдеше, че някои посланици в София активно призовават правителството отново да номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg