Лента за глава ни освобождава от грижите

Доближаваме се до мисловен контрол върху различни устройства

Автор: Стилиян Гребеничарски

Високотехнологична лента за глава може да „чете“ мислите ни и да ни избавя от грижите, пише CNET.com. Изобретението е дело на канадската компания Interaxon и се нарича Muse (в превод муза, размишлявам – б.а.). То има за цел да подобрява концентрацията и продуктивността на човекa и може да бъде закупено за около 300 долара.

Muse има сензори за челото и зад ушите и може да се носи като чифт очила. „Лентата за глава улавя данните от мозъчните вълни и ги изпраща до телефона ви. След това може да видите как се справя вашият мозък“, обяснява съоснователката на компанията Ариел Гартен. „Тя може да ви покаже кога сте спокойни и фокусирани върху това, което правите или кога сте напрегнати, обезпокоени, раздразнени или замислени“, допълва той.

Приложението трансформира информацията от мозъчните вълни във изображение на крайбрежен пейзаж. Когато мозъкът е активен, можете да чуете вятър и да видите приближаващи се облаци, а когато е спокоен - чувате песен на птици, а небето е ясно. Ефектът е подобен на направляваната медитация.

Гартен успокоява потенциалните клиенти, че устройството е напълно пасивно и не може да се използва за контролиране на съзнанието. Тя вярва, че скоро, не по-късно от 15 години чрез подобно устройство могат да се контролират дистанционно различни видове уреди. Така например, човек може да контролира прецизно светлината у дома или да отговаря на повиквания, като това ангажира единствено неговата мисъл.

Коментари: 0