"Лошата" банка на Испания се оказва прекалено голяма

Испанското правителство иска д апродаде на частните инвеститори токсични активи за 90 млрд. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Усилията на Испания да създаде така наречената "лоша банка", в която ще бъдат прехвърлени токсичните активи на търговските банки, са пред провал, пише Bloomberg. Проблемът е в това, че стойността на тези активи е прекалено голяма и не предоставят никакви перспективи за печалба пред инвеститорите.

Идеята на испанското правителство е да продаде на евентуалните инвеститори около 90 млрд. евро от токсичните активи на търговските банки, които ще бъдат подкрепени финансово от правителството.

"Когато управляваш десетки хиляди активи, разпръснати по цялата територия на Испания, да си голям не е хубаво", коментира Микел Ечаварен, директор на финансовия консултант Irea. "Голямата и тромава "лоша банка" ще бъде огромен недостатък и ще генерира само загуби за испанците, които ще плащат с данъците си за нея', добавя той.

За да получи обещаните 100 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм (ESM) за спасяване на финансовата си система, Испания трябва да създаде банката до края на следващия месец. Правителството се стреми да изчисти токсични активи за 180 млрд. евро, свързани с ипотечните кредити, раздавани в годините преди кризата.

"Създадената "лоша банка" няма да може да набира депозити и заради това не може да предоставя финансиране на потенциалните купувачи на лошите активи", коментира Антонио Караскоса, генерален директор на държавния спасителен фонд за банките FROB.Коментари: 0