Лошо е да се политизира проблемът с бежанците

Георгиева обясни, че България ще получи помощ от ЕС за овладяване на ситуацията

148 ~ 1 мин. четене

"Много е лошо да се политизира проблемът с бежанците. Той ще бъде с нас известно време и трябва да се обединим, за да решаваме проблемите на тези хора и нашите си проблеми". Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в предаването „Неделя 150” по БНР.

По думите й сирийската криза няма изгледи да свърши скоро и мащабите на бежанския проблем ще продължат да растат. Георгиева отбеляза, че това означава "да се готвим не само да приемем бежанците за месец-два, а да им помогнем да живеят и по възможност да се издържат сами в страната ни".

Тя обясни, че към момента не е ясно в какъв размер ще е финансовата помощ за страната ни, тъй като детайлите не са уточнени, но със сигурност тя ще бъде значителна. Георгиева подчерта, че се работи по това за следващите години – 2014-2016 г., да се коригира алокацията за България предвид променилата се обстановка в страната ни.

Според нея притесненията в Европейската комисия са свързани с това доколко България ще може да усвои средствата за спешна помощ, тъй като това е нов проблем за страната ни. 

"Затова е много важно, че едновременно с финансовата помощ и даже изпреварващо, пристигна техническата помощ, която да съдейства на страната ни да усвои финансирането. То трябва да бъде използвано в рамките на шест месеца. Много е важно как ще използваме първите няколко милиона, за да можем да подсилим своето искане за повече средства през следващите години", каза още комисар Георгиева. 

Подкрепи Economic.bg