Луната с десет пъти по-бърз интернет от Земята

Информацията, изпратена с лазер от космическия апарат LADEE до Земята, достигна скорост 622 мегабита в секунда

408 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

НАСА и учени от Масачузетския технологичен институт оборудваха космически апарат на орбита около Луната със свръхскоростен интернет, който е десет пъти по-бърз от този на Земята, съобщи в. Daily Mail.

Тестът "Лунна лазерна комуникационна демонстрация" е направен през октомври миналата година. Тогава от космическия апарат LADEE е изпратена с лазер информация до Земята, чиято скорост достига 622 мегабита в секунда. Резултатите са изненадващи дори и за екипа, който ще има възможност да получава 3D видеоматериал, както и данни от роботизирано изследване на други планети. Системите с радиочестоти, използвани сега за космически комуникации, са десетки пъти по-бавни.

Екипът от лабораторията "Линкълн" и НАСА са тествали първата двупосочна лазерна връзка между Земята и Луната. Благодарение на тази технология, от Луната могат да се изпращат шест пъти повече данни с по-малък предавател и 25% по-малко мощност в сравнение с радиочестотната система.

"Концепцията е правилна и системата е надеждна. Готова е за праймтайм предаване", обясни ръководителят на екипа Дон Бронсън.

Очаква се следващата мисия за лазерни комуникации LCRD на НАСА да бъде изстреляна през 2017 г. Мисията ще продължи пет години, като учените ще направят опит за лазерна връзка със скорост над 1 гигабайта в секунда между Земята и спътник на геосинхронна орбита.

Подкрепи Economic.bg