Снайперисти обстрелват протестиращи в Киев

Насилието на Майдана ескалира

252 ~ 1 мин. четене

Най-малко седем души са загинали тази сутрин в Киев. Те са били простреляни от снайперисти в главата. Агенция Reuters съобщава за над 15 загинали.

Междувременно демонстрантите в Киев проникнаха в сградата на украинския парламент. Служителите на реда твърдят, че протестиращите използват бойни патрони. Върховната Рада се евакуира, служителите напускат сградата. "Обявена е спешна евакуация", заявил депутатът Владимир Латвин пред журналисти.

Марка група бойци от спецгрупата "Беркут" са изтласкали демонстрантите от Октябърски дворец на улица Институтска към площад "Независимост", където има около 3000 протестиращи. Спецчастите продължават да използват гранати със сълзотворен газ.

В четвъртък около 9 часа местно време демонстрантите преминали в настъпление в организирани колони и завзели Октябърски дворец. По-рано се появи информация, че срещу служителите на реда е използвано отровно вещество, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Има информация за прилагане на отровно вещество срещу работниците на милицията. Какво е това вещество, все още се изяснява", съобщил в ефира на местната телевизия говорителят на вътрешното министерство Сергей Бурлаков.

На площада прииждат нови и нови групи активисти, съобщава се за водещи се бойни действия. Неизвестни са открили снайперска стрелба по намиращи се на площад "Независимост" военнослужещи, пише NEWSru.

"Установено е, че демонстрантите на Майдан, вероятно от сградата на консерваторията, открито прилагат огнестрелно оръжие срещу военните и служителите на "Беркут". Сега пострадалите получават медицинска помощ", се съобщава на сайта на вътрешното министерство.

Подкрепи Economic.bg