Лятната почивка - средно по 1100 лв.

От ваканция ще се възползват 68% от българите

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През лятото на 2013 г. българите, които имат намерение да почиват, са заделили средно по 1100 лв. за ваканцията си. Това сочат данните от проучване на Visa. Заделените средства са с около 25% повече спрямо миналата година, когато почиващите са предвиждали да отделят средно по 882 лв. за ваканцията си.

Най-много средства планират да отделят жителите на Варна и София - съответно 1 200 лв. и 1 180 лв. На дъното на класацията са шуменци, чийто предварителен бюджет е 550 лв.

Планове за лятна почивка през тази година имат 68% от българите, което е далеч по-малко от миналата година. Понижението на летовниците е с цели 19 процентни пункта, тъй като през 2012 г. 87% от анкетираните са заявили намерение да излязат във ваканция.

За да заплатят основните разходи за почивката си, 20% от планиращите ваканция ще използват банкова карта - дебитна или кредитна. Това е с 3 процентни пункта повече от 2012 г. Сред предимствата на този метод на разплащане, които те изтъкват, са лесното използване, както и сигурността и бързината на транзакцията. Малко повече от една четвърт от планиращите почивка (26%) ще закупят част от аксесоарите за летния си отпуск или туристическия пакет за почивката онлайн. За да заплатят дължимите суми, 50% от тях ще използват своята дебитна, кредитна или предплатена карта.

Проучването на Visa е проведено сред жителите на десетте най-големи града в България с цел да определи плановете на хората за лятна почивка и методите на разплащане, които те смятат да използват както при правене на резервацията, така и по време на самата ваканция.

"И тази година наблюдаваме тенденция на ръст в електронните разплащания през лятото. Все повече българи предпочитат да използват банковата си карта по време на почивката, да закупят вещи за летния си отпуск и да предплатят туристическия си пакет онлайн с дебитна или кредитна карта. За тях плащането с карта е по-лесен, бърз и сигурен начин за разплащане. Вярвам, че в бъдеще все повече почиващи българи ще откриват предимствата на разплащателните услуги, които Visa предлага", каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Коментари: 0