Apple изпреварва Microsoft на пазара на операционни системи през 2015 г.

Според прогнозите на Gartner, през 2015 г. операционните системи на Apple - IOS и OS, ще станат по-популярни от Windows

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Технологичният гигант Microsoft ще бъде изпреварен на пазара на операционни системи от Apple през 2015 г. Това сочи доклад на анализаторската компания Gartner, според който мобилната и десктоп операционните системи на Apple iOS и OS, ще станат по-популярни от Windows.

През изминалата година продадените Windows операционни системи са със 134 млн. повече от тези на iPhone, iPad, iPod touch и Mac взети заедно. Анализаторската компания предвижда през 2014 г. разликата между продадените Windows операционни системи и тези на Apple да намалее до  23 млн. броя, а през 2015 г. Apple да изпревари Microsoft.

Според вицепрезидента на Gartner Каролина Миланези, Microsoft се задържа на върха все още благодарение на корпоративните потребители и професионалистите, работещи в компанията. По думите й търсенето на устройствата на Apple от крайните потребители е по-високо отколкото на продуктите на Windows.

От друга страна спадът на продажбите на персонални компютри намалява значително за сметка на продажбите на таблети, които се очаква да нараснат до 70% през  2013 г. Това се дължи главно на промените в предпочитанията на потребителите.

Редица анализатори обвиняват Windows 8 за спада на компанията, тъй като системата отблъсквала потребителите от компютрите с новия си интерфейс.

Коментари: 0