"М-Тел" е против безплатния роуминг в ЕС

Първият мобилен оператор смята, че ако не се таксуват входящите обаждания, ще намалеят приходите, инвестициите и работните места в сектора

148 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Първият мобилен оператор в България - "М-Тел" е против предложението на Европейската комисия (ЕК) разговорите в роуминг в рамките на Европейския съюз (ЕС) да станат безплатни. Според официалното становище на оператора подобна мярка ще има много негативни последици за сектора, сред които загуби на приходи, намаление на инвестициите, липса на възможност за иновации и загуба на работни места.

"Планираните промени ще определят инвестиционния климат в областта на електронните съобщения, включително европейския растеж за следващите десет години. Поради тази причина, те следва да бъдат анализирани и извършени по-възможно най-правилния начин - с възможност за широко обсъждане, което да включва съответните представители на индустрията и всички заинтересовани страни", коментират от "М-тел".

От втория мобилен оператор в България "Глобул" също излязоха със становище по предложението на ЕК. "Считаме, че инициативата на Европейската комисия е положително усилие за предлагане на по-модерна регулаторна рамка на европейския телеком пазар. Подкрепяме становищата на Асоциацията на мобилните оператори (GSMA) и Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори (ETNO), но на този етап не бихме могли да предоставим по-подробен коментар преди да сме се запознали с предложението в повече детайли. Очакваме с нетърпение предстоящия дебат преди финалното решение на Европейския парламент", пише в съобщението.

Предложението на ЕК е входящите разговори в рамките на ЕС да не се таксуват, както е в границите на една държава. Това би могло да стане от следващото лято за гласовите услуги, а за мобилния интернет от 2016 г. Предложението е част от пакет законодателни промени, свързани с пазара на телекомуникационни услуги. Той предвижда създаване на единен пазар и по-лесен достъп до него на мобилни оператори.Подкрепи Economic.bg