МРР: От Световната банка обещаха пари за енергетиката ни

Ектаерина Захариева се срещна с новия представител на международната финансова институция у нас Тони Томпсън

МРР: От Световната банка обещаха пари за енергетиката ни
Автор: Николай Марченко

Световната банка (СБ) има готовност да подкрепи България при реформирането на енергетиката, информира пресслужбата на Министерството на регионалното развитие (МРР).

Това е станало ясно след среща на вицепремиера по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева с новия постоянен представител на СБ в България Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти.

Банката обеща да подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система и ще съветва икономическото министерство и енергийния регулатор по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения.

Една от основните цели на тази подкрепа е да се подобри административният капацитет на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), както и политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа.

Захариева е представила основните цели в работата на енергиен борд, чиято най-важна задача е „да предложи адекватни решения за нормализиране на ситуацията в сектора“. От МРР припомнят, че финансовият дефицит в енергетиката достига 3 млрд. лв. и заплашва системата от колапс. Обхватът на дейностите, които СБ може да предприеме в подкрепа на сектора, ще бъде обсъден и от Енергийния борд.

Началото на подобно тясно сътрудничество с международната финансова институция в областта на енергетиката вече е положено при мандата на предишното служебно правителство, припомнят от регионалното министерство. Тогава Европейската комисия и Световната банка изготвиха анализ на сектора и препоръчаха стъпки за оздравяването му.

Според Захариева служебното правителство „трябва да положи всички усилия за подобряване на административния капацитет и създаване на работен план за стабилизирането на енергийния сектор с помощта на доказани международни експерти“.

Мамта Мурти е заявила на срещата, че страната ни „може да разчита на подкрепа от страна на Световната банка за справяне със ситуацията в енергетиката“, обобщиха от регионалното ведомство.

Коментари: 0