Русия заплаши да ограничи вноса на западни коли и дрехи

Забранява се още на европейски компании за енергийни услуги да ранботят по проекти за експлоатация на петролни находища в Русия

Русия заплаши да ограничи вноса на западни коли и дрехи

Русия заплаши, че търговския спор между Кремъл и ЕС ще ескалира и заяви, че ще ограничи вноса на западни автомобили и дрехи, пише The Financial Times.

Заплахата идва, след като дипломатите на ЕС в четвъртък сложиха край на продължаващата цяла седмица безизходица заради новия кръг от санкции срещу Кремъл. Те се съгласиха да въведат в сила мерки, които ще забранят на най-големите руски държавни компании да заемат пари на европейските капиталови пазари.

След разкритията на НАТО, че през август руските военнослужещи са навлезли на територията на Източна Украйна, дойде поредния кръг от европейски санкции, който ще забрани на европейски компании за енергийни услуги да ранботят по проекти за експлоатация на петролни находища в Русия. 

Някои страни от ЕС изразиха безпокойство относно необходимостта от забавянето на налагането на нови строги санкции заради подписването на споразумение за примирие между подкрепяните от Русия бойци и правителството на президента Петро Порошенко в Киев.

Мерките трябваше да влязат в сила в средата на седмицата, но няколко европейски държави попречиха на въвеждането им, като заявиха, че се нуждаят от повече време да направят оценка дали примирието ще остане в сила. 

Коментари: 0