Съдът решава за мярката на Цветан Василев

Адвокатът му поиска да бъде променена мярката задържане за 72 часа

Съдът решава за мярката на Цветан Василев

Софийски градски съд ще заседава днес за ареста на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, предаде БГНЕС.

Адвокатът му Константин Симеонов заяви, че ще поиска промяна на мярката за неотклонение на банкера, за да може Василев да се върне в България. "Всички, които бяха обвиняеми по случая, са вече навън. По тази причина искаме промяна на мярката за неотклонение", подчерта защитникът на Василев. До момента нито един от първоначално задържаните четирима души не остана в ареста. По последни данни Василев е в Сърбия.

Резултатите от проверката на КТБ, която трябва да установи какви са действителните липси в банката, все още не са ясни. Междувременно един от основните акционери в КТБ - Оманския държавен резервен фонд обяви намерението си да работи за разрешаване проблемите в банката. Президентът на фонда Дарвиш Ал Балуши не разкри подробности за спасителния план, но подчерта: "Самата банка няма никакви проблеми, свързани с финансовия й статут, активите или представянето й. Те са свързани с правителството и регулаторите в страната".

Драмата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция. Последваха противоречиви изявление от страна на регулатора в лицето на управителя на Българската народна банка Иван Искров, който първоначално твърдеше, че от КТБ липсват значителни суми. Впоследствие се оказа, че тази информация не отговаря на истината, което нанесе сериозен удар върху имиджа на Централната банка.

На 28.07.2014 г. задочно прокуратурата обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай Цветан Василев. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. В същия ден за Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол.

Коментари: 0