#Maйдан атакува \"Беркут\" с катапулт

Руски телевизионен репортер е взривен от спецчастите, докато предава на живо

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Трето поредно денонощие продължават безредиците и уличните боеве в Киев с кръвопролития и стрелба по протестиращи, като този път от #Eвромайдана също използваха "тежка техника" срещу спецчастите "Беркут".

Протестиращите използваха коктейли "Молотов", а полицията отговори с гранати със сълзотворен газ и дори с гумени куршуми. До момента се съобщава за трима загинали по улиците на града.

Специалните части са разрушили построен от демонстрантите катапулт, който беше използван през нощта за обстрелването им от страна на по-радикално настроените демонстранти.

Същевременно сред пострадалите е и пратеникът на най-голямата частна федерална телевизия в Русия "Телеканал РЕН" в Киев. Репортерът бе взривен от "Беркут", докато предава на живо по новините. На кадрите се вижда, че е спасен от протестиращи в маски, които го отнесоха от огневата линия, за да му окажат първа помощ (вижте видеото долу).

Две бронетранспортьора са тръгнали рано тази сутрин към Киев. За това информираха някои от украинските медии.

Днес, въпреки очакваните преговори мевду опозиционните лидери Виталий Кличко (УДАР), Арсений Яценюк ("Баткившчина") и Олег Тягнибок ("Свобода") продължават сблъсъците между полиция и протестиращи.

Преди минути сп. "Forbes Україна" съобщи, че президентът Виктор Янукович е коментирал гибелта на трима души по време на ескалиралите вчера и днес протести. Той призна, че "съжалява" за смъртта на демонстрантите, но обвини в смъртта им "екстремистки политици", намеквайки за представители на опозицията, които не контролират тълпата от вчера.
Коментари: 0