#Mайдан „атакува“ Беркут с новини за разкоша на властта

На централния булевард „Хрещатик“ протестиращите „заключиха“ Янукович в килия

От барикадите:

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Протестното движение #Майдан в украинската столица Киев използва мощни тон колони с радио новини срещу спецчастите Беркут на 20-30 метра от тях.

За властта с любов

По радиото се предават новини на украински, в които се съобщават подробностите за луксозните палати на президента Виктор Янукович и сина му Александър, за шикозното имение на министъра на вътрешните работи Захарченко, както и за това как добре ще си живее в палата си в Австрия експремиерът Николай Азаров. 

Репортер на Economic.bg успя да мине зоната за сигурност, където обикновени граждани не се допускат, благодарение на специално издадена от опозиционните демонстранти служебна прескарта. Преди неутралната зона между протестиращите и милиционерите на ул. Грушевски все още има издигнати барикади от изгорели автобуси, автомобилни гуми, бодлива тен и чували с пясък.

Мястото е много популярно сред западни журналисти и телевизии за заснемане на най-опасната част на Майдана, където са се развивали най-жестоки сблъсъци между Беркут и протестиращите.

Няколко минути след като броят на служителите на спецотряда Беркут рязко се увеличи, силите за сигурност на съпротивата в маски и с бухалки също започнаха да подсилват барикадите с нови гуми, бодлива тел и чували. Използват се и дървета, които не стават за огрев. Барикадите са вдясно от старата врата на стадиона Динамо, буквално на стотина метра от пешеходния булевард на Киев „Хрещатик“.

На поста...

Един от охранителите е 30-годишният Виктор, обикновен заварчик от гр. Житомир със заплата от малко над 2 000 гривни (200 евро). Признава, че на Майдана вече е „от няколко седмици“: „Отдавна не съм се прибирал вкъщи“. Но не иска да се предава и желае да остане доброволец до победния край, не се притеснява и да се снима с хората, без да си слага маска.

Шегува се, че поддръжниците на Янукович, пазени от кордона на Беркут, се опитват да минават през неутралната зона един по един, като чесо са жени и не им пречат.

Видяхме и „задържане“ на „титушка“ (проруски и провластно настроен провокатор – бел. Ред.), мъж на около 50 години, който псува на руски и казва, че „не вярва вече на никой“. „Сложете си маски, нали ви снимат, вижте, че пресата е тук“, казва покрай нас един от местните ръководители на протестната сигурност.

Янукович в килия или Yanukovich Killer

Президентът на Украйна Виктор Янукович в килия. Това засега е само мечта на протестиращите и обикновени украинци, които спират на кръстовището на пешеходния булевард „Хрещатик“, за да видят новоиздигната "инсталация". Гледката представлява клетка за подсъдим, в която има облечен в затворнически дрехи манекен на президента с надпис: „Yanukovich Killer”.

“А къде му е главата?“, пита възрастна жена на украински. „Ами, той никога не я е притежавал. И сега я няма“, отговаря й друг възрастен мъж. Хората наоколо весело се смеят, разбирайки, че има нещо вярно в тази метафора.

Подкрепи Economic.bg