Държавната енергийна компания Vattenfall с 1,5 млрд. евро загуба

От шведското дружество отричат раздялата с континенталния си бизнес

3575 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Най-голямата скандинавска компания в областта на комуналните услуги - Vattenfall обяви, че е завършила 2013 година със загуба от 13,54 млрд. шведски крони (1,54 млрд. евро). За първи път шведската държавата, като собственик на дружеството, няма да получи дивиденти, информира Bloomberg.

Оперативната печалба за последното тримесечие е 0,8 млрд. евро, но Vattenfall отчита 3,4 млрд. евро загуби от обезценки на активи през миналата година само от холандското си подразделение Nuon. През 2009 година то бе закупено за 8,5 млрд. евро.

Компанията е в процес на мъчително преструктуриране след 15-годишна експанзия на пазара на ядрена, въглищна и газова електроенергия. Vattenfall вложи 22 млрд. евро в този бизнес точно преди икономическата криза и „вълната” на възобновяемите енергийни източници в Германия. Въпреки негативните новини, от дружеството обявиха, че не водят преговори за продажба на европейския си бизнес. Възможно е да бъде привлечен инвеститор, който да поеме част от риска, но все още няма взето решение.

Главният изпълнителен директор Ойстен Льосет заяви, че публично предлагане на континенталното дружество би бил подходящ изход в следващите години, но всичко зависи от държавата.

Положителен сигнал представлява ръстът в оперативната печалба, който на годишна база е 1,3% до 3,2 млрд. евро. Произведената електроенергия е 181,7 TWh или с 1,6% повече от 2012 г.

Подкрепи Economic.bg