Майкъл Дел вдигна офертата си за Dell

Основателят на компанията вече предлага 24.9 млрд. долара

132 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Майкъл Дел вдигна офертата си за Dell Inc. до 24.9 млрд. долара, пише Bloomberg. Освен предложението за 13.75 долара на акция, което основателят на технологичната компания вече беше отправил към акционерите, сега той предлага и еднократен дивидент от 13 цента на акция. "Това е последното ми предложение", заявява Дел.

Бордът на директорите е приел допълнителното "подслаждане" с охота. Остава обаче предложението да бъде представено на акционерите, които трябва да го гласуват. Това ще се случи на специално заседание на 12 септември.

Дори новото по-високо предложение обаче може да не бъде прието от големите акционери в компанията. Предишната оферта от 24.4 млрд. долара беше определена от тях като прекалено ниска. Милиардерът Карл Айкън дори направи контрапредложение за поглъщане. Неговата оферта се счита за ниска, но той предлага и други бонуси. Айкън иска да купи само 1.1 млрд. акции по 14 долара и в допълнение залага на опции, които ще бъдат особено привлекателни за хедж фондовете. Но специалната комисия в Dell, която следи продажбата, се изказа многократно срещу офертата на Айкън, тъй като дружеството ще бъде обременено с дългове и ще остане на борсата.

Майкъл Дел основава компанията през 1984 г. и я превръща в един от най-големите производители на компютри. В момента той е главен изпълнителен директор, но тъй като компанията е публична, не може да прокарва свободно реформите, които е замислил. Целта му е да я свали от борсата, след 25-годишно търгуване, и да получи повече свобода на действие за съкращаване на персонал и ориентиране на бизнеса си от настоящото производство на компютри към предоставяне на печеливши технологични услуги. Компанията също така ще може да спре да се отчита публично на всяко тримесечие.

Основателят на компанията заяви, че независимо от развоя на битката за контрол върху Dell, смята да остане в компанията. Той обаче допълни, че по никакъв начин не би подкрепил разпродаването на акции или цялостната капитализация, предложена от инвеститора Карл Айкън.

След обявеното "подслаждане" на сделката, акциите на компанията поскъпнаха с 5.3% в началото на борсовата сесия в Ню Йорк. Към 20 ч. акциите на технологичната компания се тъгуваха за 13.64 долара за брой, което е много близо до офертата на Дел. При тази цена пазарната капитализация на Dell се оценя на 23.9 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg