Манчестър Сити съкрати загубите си до 51,6 млн. паунда

233 млн. паунда отделят Гражданите за заплати

140 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Манчестър Сити, шестият най-богат футболен клуб, съобщи чрез интернет страницата си, че за втора поредна година е съкратил наполовина загубата си. Основна причина за добрите резултати е силният ръст на приходите от търговска дейност.

Клубът, собственост на шейха от Абу Даби Мансур бин Зайед ал Наян, е намалил загубата си с 47% до 51,6 млн. паунда (85,4 млн. долара) в рамките на годината, завършваща на 31 май 2013 г. Шампионът на Висшата лига за 2012 г. отчете негативен финансов резултат от 197,5 млн. паунда за 2010-2011 година.

„Клубът продължава да расте, стремейки се към установяване на устойчива доходност”, заяви главният изпълнителен директор Феран Сориано. „Значителното разрастване на нашия търговски екип спомогна за по-доброто посрещане на нуждите на съществуващите партньори, както и привличането на нови”, добави той.

Продажбите се увеличават до 271 млн. паунда, при 231 млн. за предходната година. Търговските приходи (без тези от телевизионни права) са се покачили с 33% до 143 млн. паунда, включително постъпленията от Etihad Airways, чието име е част от екипите и стадиона на отбора. Четири от най-големите спонсори на Манчестър Сити са базирани в Обединените Арабски Емирства – Etihad Airways, доставчикът на телефонни услуги Etisalat, Visit Abu Dhabi и Aabar Investments.

Разходите за заплати възлизат на 233 млн. паунда годишно, което представлява увеличение от над 30 млн. паунда за една година.

Загубите на Сити надвишават лимитите, постановени от УЕФА, но клубът вероятно ще се размине със санкциите, поради наличието на съществени разходи по пера като инфраструктура.

Deloitte нареди отбора на шесто място сред най-богатите в света. Класацията е базирана на реализираните продажби, а пред него се нареждат Реал Мадрид, Барселона, Байерн Мюнхен, Манчестър Юнайтед и ПСЖ.

Коментари: 0