Маринов: Издръжката на един бежанец за месец е 1100 лв.

В тези пари влизат разходите за настаняване, храна и санитарни пакети

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

”Издръжката на един бежанец за месец е 1100 лв.”. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов след заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи Агенция ”Фокус”. По думите му това са разходите, които са необходими за настаняване на бежанците, изхранването им и за предоставяне на санитарни пакети. Маринов посочи, че към момента броят на бежанците у нас е малко под 4 хил. души. 

”Нарастването на броя на бежанците е доста динамично. Ако средно е било около 400 на месец, за август броят им е 1500. От началото на септември до момента бежанците са около 550”, подчерта Маринов. Той обясни, че на първо време се търсят сгради, за които не е необходим финансов ресурс, тъй като е по-добре този ресурс да се изразходва за лекарства и за настаняване на бежанци.

Зам.-министърът на вътрешните работи обяви, че е създадена методика, по която бежанците да се интервюират при първоначалното им настаняване, с цел отделяне на лицата, които са от т.н. рисков контингент. Те ще бъдат настанявани в закрит тип лагери, поясни още Маринов и подчерта, че за момента няма усложнения на криминогенната обстановка.

”Имаме желание по-бързо да бъдат обработени документите за статут на бежанец, но това да не става за сметка на качеството на проучването”, заяви Маринов. Той допълни, че 65-те лв. на месец са за джобни пари на бежанците, а не за храна.  По думите му стачките, които те организират, за заради желанието им техният статут да бъде решен по-бързо.

Подкрепи Economic.bg