Марио Драги защити купуването на ДЦК

Програмата на ЕЦБ няма да доведе до необуздана инфлация

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги защити програмата на финансовата институция за изкупуване на облигации емитирани от страните с дългови проблеми. Драги убеждаваше скептично настроените германски депутати, че изкупуването на облигации няма да доведе до необуздана инфлация.

По време на продължилата два часа среща, при затворени врати в германския Бундестаг, Марио Драги отговори на редица въпроси на законодателите в най-голямата европейска икономика. Той подчерта, че програмата на банката, която беше обявена миналия месец, не е форма на държавно финансиране за засегнатите от дълговата криза страни.

Драги успя да спечели подкрепата на някои германски депутати, но беше остро критикуван от други.

"Лихвените проценти не трябва да бъдат идентични в цялата еврозона, но е неприемливо, ако дисбалансите са заради нефункциониращи капиталови пазари или виждането, че еврозоната е на път да се разпадне“, заяви Драги. По думите му единственият начин да се премахнат тези страхове е като се създаде напълно реален защитен механизъм под формата на последната програма за изкупуване на облигации.

„Той демонстрира по-много интересен начин, че вярва в мандата за овладяване на инфлацията, с който разполага. Посланието към германското общество е, че страховете от инфлация са неоснователни“, изтъква Норбърт Бартле, възхвалявайки президента на ЕЦБ. Не липсваха и критики към Драги. „Не е достатъчно да се определяте като инфлационен "ястреб", когато всъщност сте просто "гълъб" в ястребова перушина“, коментира Франк Шауфлер.

Участниците определиха срещата като „цивилизована“, а Драги получи висока оценка за своя стил и символизма на посещението си.

Коментари: 0