Печалбата на Credit Suisse пада с 63%

Втората най-голяма швейцарска банка ще ускори програмата си за съкращаване на разходите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Втората най-голяма банка в Швейцария - Credit Suisse регистрира 63% спад на печалба през третото тримесечие. Чисто финансовата институция е спечелила едва 254 млн. швейцарски франка. Резултатът не покри и очакванията на анализаторите за поне 370 млн. франка.

Нетните приходи на банката за отчетения период са на стойност 5.8 млрд. швейцарски франка, което е спад от 15% на годишна база.

Отчетеното понижение на печалбата се дължи отчасти на счетоводна такса върху стойността на собствения дълг на институцията. Става въпрос за промяна в теоретичната цена, която банка би трябвало да плати при обратното изкупуване на дълга си, пише Bloomberg. Ако не се отчитат тези ефекти, реализираната от банката печалба преди данъчно облагане е в размер на 1.2 млрд. швейцарски франка.

Основна заслуга за отчетния резултат има звеното за частно банкиране, което е реализирало печалба от 689 млн. швейцарски франка за периода. Резултатите преди данъци на звеното за управление на активи и на инвестиционното подразделение на банката са съответно 222 и 508 млн. швейцарски франка.

Заради по-малката печалба Credit Suisse обяви, че ще ускорят програмата си съкращаване на разходите, която беше започната през юли. Целта на програмата беше да се увеличи капиталовата база на институцията с 15.3 млрд. швейцарски франка, като същевременно банката се ангажира и да свие разходите си с 3 млрд. швейцарски франка до края на 2013 г. Новата цел, обявена от институцията, е до края на 2015 г. разходите й да бъдат намалени с 4 млрд. швейцарски франка.

Credit uisse вече предприе съкращаване на служителите си със 7% или около 3500 души, припомня Associated Press. От банката обаче не конкретизират колко работни места ще бъдат съкратени във връзка с новите планове за икономии. В неделя агенция Reuters цитира статия на швейцарския вестник Der Sonntag, според която Credit Suisse и друга от големите швейцарски банки - UBS, може да съкратят общо 7 хил. служители. Според информацията на изданието, UBS ще свие щата с между 3500 и 5000 души, а Credit Suisse може да ореже между 1000 и 2000 работни места.

"Очевидно е, че намаляването на разходите не може да се случи без съкращаване на работни места, но не посочваме конкретна цел, защото има и други мерки, които допринасят за свиването на разходите", коментира главният финансов директор на Credit Suisse Дейвид Матърс, цитиран от Wall Street Journal. По думите му, банката ще опита да спести пари и от елиминирането на дублиращи се дейности, както и от преместването на IT персонала си от по-скъпи локации като Сингапур и Швейцария в страни с по-ниски разходи за труд като Полша и Индия.

Коментари: 0