Марс е била годна за живот преди 3,7 млрд. години

До такова заключение стига доклад, който изследва работата на двата марсохода Opportunity и Curiosity

468 ~ 1 мин. четене

Планетата Марс е била обитаема, но това не значи, че на нея е съществувал живот във формата, позната на човечеството. До такова заключение стига доклад, който изследва работата на двата марсохода Opportunity и Curiosity.

Opportunity е открил следи от вода, в която преди около 3.7 милиарда години е имало възможност да се появят живи организми. Следи от животворната течност са открити в кратера Endeavour. След анализите станало ясно, че химичният състав и температурата на водата са били благоприятни за възникването на биосферата.

С течение на времето обаче водата е променила състава си, в състава й се появили киселини и соли, което може би е станало причина за измирането на всички живи организми на Марс.

Още миналата година подобни резултати бяха получени и от Curiosity. От НАСА още лятото се похвалиха с успеха си, но анализът на резултатите отне няколко месеца.

През юни НАСА обяви получаването на аналогични резултати с помощта на инструментите на Opportunity, но подготовката на статията за публикуване отне няколко месеца.

Подкрепи Economic.bg