Microsoft обяви рекордни продажби преди напускането на Балмър

Корпорацията се приближава до избора на нов главен изпълнителен дирекор

72 ~ 2 мин. четене

Приходите на Microsoft Corp. през последното тримесечие на календарната година нараснаха с 14% до рекордните 24,5 млрд. щатски долара, съобщава Bloomberg. Този резултат е над очаквания от анализаторите - 23,7 млрд. долара, което доведе и до ръст в акциите на компанията. Нетната печалба за тримесечието е 6,56 млрд. долара (+2,8%) или 78 цента за акции, при 76 цента за миналата година и средна прогноза от 69 цента за акция.

Стив Балмър, който анонсира оттеглянето си през идния август, започна най-значителната промяна в корпорацията за последното десетилетие. Най-големият производител на софтуер в света е на път да реорганизира дейността си и работи по придобиването на подразделението за телефони на Nokia. Microsoft представи новата конзола Xbox One и увеличи продажбите на интернет базиран софтуер, като Azure и Office 365. Това се случва на фона на слабите резултати при традиционните програми и рекордния спад в продажбите на персонални компютри.

„Те продължават да опровергават скептиците си”, казва Брен Дил от UBS. “Тази компания задминава всяка друга от големите и то с разлика. Те вършат правилните неща. Не на последно място, те имат и правилния лидер”.

Акциите на корпорацията бележат ръст от 3,4% до 37,27 долара към 9 часа местно време на борсата във Франкфурт. Тя е добавила 40% към капитализацията си през 2013 година, за сравнение S&P 500 Index се повиши с 30%.

Според  Даниъл Ив, анализатор във FBR Capital Markets, повечето инвеститори са фокусирани по-скоро върху избора на нов главен изпълнителен директор, отколкото на финансовите резултати. Бордът постепенно стеснява кръга на кандидатите за да стигне до финалния избор. Списъкът включва директорът на поделението за „облачни” системи в Microsoft - Сатиа Надела, изпълнителният директор на Ericsson AB - Ханс Вестберг, както и бившият изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп.

Коментари: 0