Международните реакции за оставката на правителството

Водещите медии по света изтъкват като причина протестите срещу високите сметки за ток

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Bloomberg: Българският министър-председател Бойко Борисов депозира своята оставка, след като антиправителствени протести предизвикаха улично насилие 4 месеца преди редовните парламентарни избори.

BBC: Министър-председателят на България Бойко Борисов обяви, че подава оставка. Причините са общонационалните протести срещу високите цени на електроенергията и икономиите, предприети от правителството.

Reuters: Правителството на България подаде оставка след общонационални протести срещу високите цени на електроенергията и се присъедини към дългия списък на европейските кабинети, паднали от власт в следствие на строги икономии.

Премиерът Борисов опита да успокои протестите като уволни финансовия министър Симеон Дянков, обещавайки да намали цените на електроенергията и да санкционира чуждестранните електроразпределителни дружества, но мерките не успяха да спрат недоволство и протестите продължиха.

USA Today: Българският премиер Борисов заяви, че неговото дясно-центристко правителство ще подаде оставка на фона на националните социални протести. Министър-председателят обяви, че ще се оттегли след редовното заседание на кабинета по-късно през деня.

Този ход идва след като десетки хиляди протестиращи в цялата страна се появиха по улиците през уикенда и обвиниха правителството, че не е успяло да подобри жизнения стандарт на народа.

Подкрепи Economic.bg