Меркел гледа към трети мандат начело на Германия

Християндемократическият съюз (ХДС) и Християн-социалния съюз печелят 39% от гласовете, показва последното проучване

172 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Днес в Германия се провеждат парламентарните избори - първите след избухването на дълговата криза в Европа. Германският канцлер Ангела Меркел се бори за трети пореден мандат, и като че ли е на път да го спечели, пише Reuters. Последното проучване от вчера показа, че Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел заедно с Християн-социалния съюз печелят 39% от гласовете, докато втората най-голяма партия в Германия - Социалдемократическата партия (СДП) взима 26% от гласовете.

Гласуването се следи внимателно от европейските партньори, които вероятно се надяват двете най-големи партии в страната да сформират управляваща коалиция. В този случай Меркел може да бъде принудена да смекчи подхода си към най-засегнатите от дълговата криза държави в Еврозоната и да развърже кесията.

На този етап обаче и едните, и другите, се кълнат, че такава коалиция няма да има. Петр Щайнбрюк, кандидат за канцлер от страна на СДП заяви категорично, че не иска да бъде слуга на Меркел.

И докато умереният управленски стил "стъпка по стъпка" на Меркел не се харесва много на европейските партньори, германците го одобряват. Родената в Източна Германия дъщеря на протестантски пастор успя въпреки кризата в цяла Европа да удържи ниски нива на безработицата, да изведе страната от рецесията и да превърне Германия в европейски лидер, с който всички останали държави се съобразяват.

"Гласувах за ХДС, защото Меркел свърши добра работа и съумя да ни направлява през всички различни кризи, които ни връхлетяха досега", коментира 47-годишен банков служител след пускането на бюлетината си. "Осигуряването на общото благо на нацията трябва да е основен приоритет както за Християндемократическият съюз, така и за Социалдемократическата партия", добавя той.

За да сформира мнозинство обаче Меркел има нужда и от другия си партньор в сегашната коалиция "Съюз" - Свободните демократи. На изборите през 2009 г. партията получи рекордните 14.6% от гласовете, докато последното проучване показва, че този път може и да не прехвърли границата от 5%. Голямата неизвестна е евроскептичната партия  "Алтернатива за Германия", която ако премине бариерата от 5% вероятно ще изхвърли Свободните демократи и Меркел ще трябва да търси коалиция със Социалдемократическата партия.Подкрепи Economic.bg