Найденов: Брюксел трябва да ни помогне с бежанците

Според военния министър затварянето на границите е крайно средство, но не се изключва

60 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Не мисля, че Брюксел трябва да храни бежанците в България, но при всички случаи Брюксел трябва да помогне - и технически, и финансово". Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването "Неделя 150". Министърът на отбраната припомни днес актуализацията на плана за търсене на допълнителни възможности за настаняване на бежанците у нас, приет, по думите му „неслучайно”, от Министерски съвет.

"Неслучайно на последното заседание на Министерски съвет, на което беше разгледан отчета за изпълнение на неотложните мерки, които присъстват в решенията на Националния оперативен щаб, беше взето решение от една страна за актуализация на този плана, т.е. да бъдат търсени допълнителни възможности, както по отношение на настаняването на бежанците, така и допълнителни мерки, свързани с търсенето на финансово подпомагане. Там беше потвърдена още веднъж тази критична граница за 5 хил. бежанци, след която ние при всички случаи трябва да търсим намесата на европейските институции и органи, включително с търсенето на финансова помощ", заяви Найденов. 

Военният министър поясни, че бежанците у нас в момента са от порядъка на 4.2 хил. души. По думите му има втора граница от порядъка на около 7 хил.-7.5 хил. души. Найденов посочи, че това е граница, която от гледна точка на здравно обслужаване и епидемиологична обстановка, може да се разглежда като критична.

"Не изключваме затварянето на границите, но това е крайно средство, към което можем да прибегнем, когато наистина имаме поток от бежанци, който не можем да посрещнем и на който не можем да осигурим нормални условия. Има различни технически способи, които могат да бъдат ползвани, включително ако щете и чисто механично изграждане на заграждения", заяви Ангел Найденов.

Подкрепи Economic.bg