Меркел иска ЕС незабавно да активира санкциите

Ако стрелбата в Украйна спре, Берлин ще е първият за свалянето им, каза канцлерът на Германия

Меркел иска ЕС незабавно да активира санкциите
Автор: Николай Марченко

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейския съюз (ЕС) незабавно да се придвижи към нови санкции срещу Русия, информира Deutsche Welle (DW).

„Поради сложилата се ситуация ние сме за това да се публикува списъкът на санкциите. Надявам се, че този въпрос най-скоро ще бъде решен“, каза Ангела Меркел.

Tя за пореден път се поправи, че наказателните мерки може винаги да бъдат отменени, ако примирието в Украйна се запази. „Санкциите не са самоцел, а се въвеждат само в случаите, когато няма друг изход“, заяви тя, цитирана от dpa.

„Липсата на яснота относно сроковете на примирие означава, че ние трябва да предприемем стъпки тези санкции да бъдат обявени сега. Ако оръжията замлъкнат в Източна Украйна, то Германия ще бъде първата страна, която ще призове санкциите да бъдат отменени”, обеща Меркел.

Представителите на ЕС-28 ще обсъдят днес по-нататъшните действия по разширяването на санкциите. Нови такива бяха съгласувани на 8 септември, но заради ветото на страни като Финландия държавите-членки решиха да не ги активират. Идеята е първо да се види дали се запазва примирието в Източна Украйна, каза финаландският премиер Александър Стуб. 

Санкциите ще влязат в сила едва след като бъдат окончателно утвърдени и Държавният вестник на ЕС ги публикува.

Коментари: 0