Microsoft купува създателя на Minecraft

Софтуерният гигант е готов да плати 2 млрд. долара

Microsoft купува създателя на Minecraft
Автор: Стилиян Гребеничарски

Microsoft е близо до сделка за 2 млрд. щатски долара, с която ще придобие Mojang AB – създател на популярната игра Minecraft, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Преговорите между най-големия производител на софтуер в света и едва четиригодишната стартъп компания са в напреднала фаза и до споразумение може да се стигне още до края на седмицата, въпреки че по-вероятна развръзка след 15 септември.

Евентуалната покупка би била най-голямата за новия главен изпълнителен директор Сатя Надела, откакто пое управлението от Стив Балмър през февруари. Надела залага в стратегията си развитие с предимство на интернет-базираните и облачни изчислителни услуги. Компанията се опитва да привлече повече почитатели на компютърните игри към един от емблематичните си продукти - конзолата Xbox, след като опитите приложението ѝ да обхване съдържание като филми и музика се оказа неуспешно.

Поради данъчни съображения, придобивката вероятно ще бъде финансирана с пари в брой на подразделения на Microsoft извън САЩ. Софтуерния гигант концентрира по-голямата част от ликвидните си активи зад граница, подчертава информационната агенция.

Mojang е основана през 2009 г. от Марку сЛаршон. Tой на шега кодирал Minecraft, използвайки свободното си време след работата в King.com. В началото потребителите са имали възможност да закупят играта единствено от личната интернет страница на предприемача срещу 15 евро. Играта пренася потребителите в силно пикселиран виртуален свят, често сравняван с популярните играчки на Lego. Целта на играещите е общо взето една - да не бъдат изядени от чудовища. Въпреки това, до април 2011 г. от нея са продадени повече от 1,75 млн. броя.

По-късно играта е пригодена за множество конзоли, компютри и мобилни устройства, а до юни тази година са продадени общо над 54 млн. копия. За юни тя зае втората позиция сред най-продаваните в търговската мрежа игри за PlayStation 3 и Xbox360.

Ако сделката стане факт, Microsoft ще продължи да предлага Minecraft и за конкурентни конзоли, заявяват източници близки до преговорите.

Коментари: 0