Инвеститор начело със Султаната на Оман ще спасява КТБ (обновена)

БНБ съобщи за съответно писмо на консултанта, Порожанов и Искров - извън България

Пожелание

Инвеститор начело със Султаната на Оман ще спасява КТБ (обновена)
Автор: Николай Марченко

Инвеститор, който иска да придобие Корпоративна търговска банка (КТБ), е изпратил писмо до Българската народна банка (БНБ) днес, съобщи пресцентърът на сайта на регулатора.

Писмото е изпратено от EPIC - финансов консултант с изключителни права на консорциум, в който водещ е Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО). В консорциума влизат и "други не посочени акционери и потенциални инвеститори", се казва в прессъобщението на БНБ.

С това писмо се предлага сключване на договор за неразкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.

"Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение", се казва още в прессъобщението.

На 22 август 2014 г. БНБ изпрати писма до двата най-големи акционера в КТБ – „Бромак“ АД на Цветан Василев и ФГДРСО с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

Както беше съобщено на 1 септември 2014 г., на 29 август 2014 година със свое писмо ФГДРСО заяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

"До края на днешния работен ден, 10 септември 2014 година, не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ г-н Цветан Василев", уточняват от БНБ. Както писа тази сутрин Economic.bg, тази сутрин обаче някои сръбски и македонски вестници и онлайн медии информраха, че "най-издрваният български беглец" Цветан Василев се намирал в Белград и работил "върху спасителния план за КТБ". 

Според вестник "24 часа", който цитира "осведомени", управителят на БНБ, който заедно с финансовия министър Румен Порожанов, е на международна банкова среща, е разпоредил в момента, в който се получи какъвто и да е документ за намерение на инвеститор към КТБ, да се събере Управителният съвет (УС) на БНБ и "да анализира предложението".

По този начин вариантът се разглежда най-вероятно от подуправителите на регулатора и други членове на борда, сред които най-известен е бившият служебен министър в кабинета "Райков" Калин Христов, който беше и фаворит за креслото на Иван Искров, когато управителят се канеше да подаде оставка заради казуса КТБ. 

Както съобщаваха медиите рано тази сутрин, спортистът Тити Папазов обяви, че мажоритарният собственик на КТБ е готов с план за спасение на КТБ и ще го изпрати на гуверньора Иван Искров.   

 

 

Коментари: 0