Инфлацията във Венецуела с нов рекорд

На "черния" пазар боливарът се търгува близо 15 пъти по-евтино от официалния курс

Инфлацията във Венецуела с нов рекорд
Автор: Стилиян Гребеничарски

Инфлацията във Венецуела достигна 63% на годишна база през август, което е и най-високата стойност на индекса от създаването му през 2008 г., информира Bloomberg.

Централната банка на южноамериканската страна публикува данни за потребителските цени за първи път от три месеца. Според тях, инфлацията се е ускорила от 62% през юли. На месечна база индексът нараства с 3,9 и 4,1% през август и юли, основно поради покачване цените на храните и напитките.

Вече девети месец се бавят данните за брутния вътрешен продукт и платежния баланс, което значително затруднява анализаторите в оценките им за състоянието на ставащата все по-затворена икономика. Според мнозина от тях изгледите пред Венецуела не са никак оптимистични, особено като се има предвид липсата на каквато и да е воля за реформи.

Bank of America посочва, че вносът се е свил с около 22% през първото полугодие, в сравнение с януари – юни 2013 г. Причина за това е ставащият все по-строг контрол върху операциите с валута. Спадът във вноса е допринесъл за покачването на цените на местните стоки и появата на все по-остри дефицити на някои продукти.

Президентът Николас Мадуро наскоро обяви план за предотвратяване на нелегалния износ на стоки от страната, включващ вземането на пръстови отпечатъци при пазаруване. Той преназначи вицепрезидента си Рафаел Рамирез от икономическия и петролен ресор към този за външна политика и с това охлади надеждите, че боливарът ще бъде обезценен. Рамирез е от най-силните поддръжници на промяна във валутния курс, с която се надява, че може да се подобри търговския баланс и да се облекчи недостига на валута.

По-стриктните валутни регулации доведоха до нов спад на местната валута на черния пазар. Bloomberg посочва, че един щатски долар се е разменял вчера за 92 боливара на границата с Колумбия. За сравнение, официалният курс е 6,3 боливара за долар. Валутните резерви на Венецуела са се свили с 564 млн. долара до 21,1 млрд. на 8 септември, но все пак остават малко над рекордно ниското ниво от 20,1 млрд. долара на 21 август. Доходността по държавните облигации с падеж през 2027 г. достигна 14,1%.

Коментари: 0