28-те в ЕС пак не се разбраха за санкциите към Москва

Финландският посланик и още трима представители на страните-членки блокирали решението напук на Ангела Меркел

За трети път

28-те в ЕС пак не се разбраха за санкциите към Москва
Автор: Николай Марченко

Посланиците (представители) на страните-членки към Европейския съюз (ЕС) в Брюксел за трети пореден път отложиха санкциите срещу Руската федерация (РФ). За това информира руската държавна агенция ИТАР–ТАСС, като цитира неназован европейски дипломатически източник.

Новината идва вечерта, след като тази сутрин канцлерът на Германия Ангела Меркел поиска ЕС незабавно да активира санкциите, понеже друг вариант за въздействия върху Москва няма. „Решението не е взето. Разглеждането на въпроса ще продължи. Ще има още консултации в тесен състав, вероятно решение ще бъде взето не по-рано от 11 септември“, увери източникът.

По-рано днес същият източник на руската медия заяви, че минимум четири държави от ЕС-28 са за отлагане на обсъждането за нов пакет санкции за другата седмица. Днес за това призна само премиерът на Финландия Александър Стуб (на снимката), който каза, че спирането на огъня в Донбас. От седмици насам срещу санкциите се изказва и младият словашки премиер Роберт Фицо. 

„Ситуацията в Украйна свидетелства, че основната част на силите, въвлечени в конфликта в източната част на страната спазват примирието. По този начин за пръв път от началото на кризата може да се говори, че има реално разреждане на обстановката. На това основание минимум четири в ЕС са против санкциите, тъй като смятат, че това ще прати на Русия грешен сигнал“.

Още няколко държави-членки на ЕС, чиито позиции не са определени точно, по думите на източника са отказали от подробен публичен коментар, понеже „дискусията носи затворен характер“.

Каква е позицията на България обаче от понеделник насам нито МВнР, нито Министерски съвет или Президентството съобщават. Най-вероятно е, че София се намира сред страните с „неопределена позиция“, след като властите не коментират най-разисквания от началото на седмицата според въпрос в Брюксел.

Коментари: 0