Меркел иска единни закони за защита на данните в интернет

Канцлерът призова за по-строги правила в Европа и света, които да гарантират сигурността на потребителите

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес за по-строги правила в Европа и света за защита на личните данни в интернет, съобщава BBC. Според нея страните от Европейския съюз трябва да разработят системи за защита на данните, след като стана известно мащабното прихващане на информация от страна на САЩ.

По думите на Меркел, Германия би желала да предложи на ЕС единно законодателство в областта на защита на данните вместо индивидуалните закони във всяка държава. Канцлерът изрази увереност че интернет-компаниите като Фейсбук и Гуугъл трябва да бъдат законово принудени да разкрият начините си за предаване на информация.

Според информацията в последните седмици Ангела Меркел е подложена на сериозен натиск от страна на гражданите, които искат да знаят дали правителството й е било наясно с действията на NSA и убедени ли са висшестоящите в Германия, че потребителската информация е защитена.

„Разполагаме с чудесни закони за защита на потребителските данни. Но ако Facebook например е регистриран в Ирландия, то там вече важат ирландските закони. Точно затова смятам, че се нуждаем от единни европейски закони в това отношение” сподели Меркел.

Коментари: 0