Меркел пак е №1!

Германският канцлер е най-влиятелната жена в света за втора поредна година

Германският канцлер Ангела Меркел отново е най-влиятелната жена в света. Това отреди новата подредба в доминираната от политици, бизнесдами и медийни личности класация на американското списание Forbes, съобщи Ройтерс.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън и бразилският президент Дилма Русеф допълват престижната тройка на най-влиятелни дами на планетата. Първите три места остават без промяна спрямо подреждането през миналата година.

Списъкът с "нежни" имена е пълен с жени, които участват в политиката, развлекателната индустрия, технологичния сектор, организациите с неспопанска цел и други области. Подредбата е на база влияние, парите, който те печелят или контролират и медийното присъствие.

"Тези жени оказват влияние по много различни начини и въздействат по различен начин върху световната общественост", коментира Мойра Форбс, президент и издател на ForbesWoman.

В челната петица влязоха Мелинда Гейтс, съпредседател на "Фондацията Бил и Мелинда Гейтс" и съпруга на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, както и Джил Ейбрамсън, изпълнителен редактор на New York Times.

На шеста позиция застана Соня Ганди, председател на Индийския национален конгрес. Първата дама на САЩ Мишел Обама, която оглави класацията през 2010 г., трябва да се задоволи със седмото място, а на осма позиция е Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Сред новите лица в списъка на Forbes са актрисата и изпълнителка Дженифър Лопес и милиардерката-филантроп Лорийн Пауъл Джобс, вдовицата на основателя на Apple Стив Джобс.

Средната възраст на 100-те дами, които са от 28 страни, е 55 години. Взети заедно те имат 90 млн. последователи в Twitter, се казва в съобщението на Forbes.

Коментари: 0