Меркел започва търсене на коалиционен партньор

Канцлерът на Германия е принудена да търси съюзник измежду лявоцентристката Социалдемократическа партия, Зелените и крайнолявата партия Линке

84 ~ 1 мин. четене

Канцлерът на Германия Ангела Меркел започва търсенето на надежден коалиционен партньор за ново правителство, след като резултатите от изборите в неделя я оставиха само на 5 места от абсолютното мнозинство в Бундестага. Резултатът се разглежда като забележителната лична победа за канцлера, в която успява да спечели цели 311 места в 630-местния парламент.

Неуспехът на досегашния партньор, в лицето на либералната свободна демократическа партия, която не успя да спечели минимума от 5 процента, принуждава Меркел да търси съюзник измежду лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП), Зелените и крайнолявата партия Линке.

Най-вероятната развръзка за Меркел ще бъдат преговори със социалистите (СДП), с които би била сформирана широка коалиция в ляво и център-дясно. Това обаче вероятно ще срещне съпротива от страна на обикновените членове на СДП, и може да отнеме няколко седмици докато се финализира. Последната такава голяма коалиция бе водена от г-жа Меркел в периода между 2005 и 2009 година.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела взе 42.5% от гласовете на германските граждани, докато Социалдемократическата партия (СДП) на кандидата за канцлер Пеер Щайнбрюк получи 26.5% подкрепа. "Зелените" печелят 8% от вота, докато Антикапиталистическата лява партия получи подкрепата на 8.5% от германците.

Подкрепи Economic.bg