Метанът поскъпва заради повишаване на акциза

В бюджета се очаква да влязат допълнително 50 млн. лв.

300 ~ 1 мин. четене

Природният газ метан за автомобилите ще поскъпне заради повишаване на акциза от началото на 2014 г. Увеличението на цената вероятно ще е 30 ст. за кг, пише Стандарт. По-високият акциз ще влезе в сила заради изискванията на Европейския съюз (ЕС). Повишаването на ставката е заложено и в средносрочните прогнози на Министерството на финансите (МФ).

Предвижда се акцизът за природния газ, използван като моторно гориво, да се повиши от сегашните 85 ст. на 5.10 лв. на гигаджаул от 1 януари 2014 г. Това представлява повишаване на акциза с 25 ст. на килограм. Като се добави и ДДС, реално цената на метана ще скочи с 30 ст. за килограм.

Ако цените на горивата за автомобилите се запазят приблизително същите както в момента, за килограм метан от следващата година ще плащаме между 2.13 и 2.32 лв. Ще бъде вдигнат и акцизът за природния газ, използван за отопление - от 0.10 на 0.60 лв. на гигаджаул. Това обаче ще увеличи цената на горивото за отопление само с около 3.5 ст. на килограм. От повишаването на акциза за метана се очаква в държавния бюджет да влязат допълнително около 50 млн. лв. Тези пари ще бъдат платени от шофьорите, които карат на метан. По отношение на останалите акцизи не се предвиждат промени до края на 2016 г., които да се налагат от членството ни в ЕС.

Подкрепи Economic.bg